Putovanje u Bugarsku sa psom

Ko je dobar momak (ili devojka)? Svaki vlasnik psa koji odluči da svog najboljeg prijatelja (i opciono druge) odvede u Bugarsku! Ova zemlja na jugoistoku Evrope nije poznata samo po svom gostoprimstvu, već je i pogodna za putovanje sa psom.

Bugarska ima sve – živu kulturu, divnu prirodu i fascinantnu istoriju. I vi i vaš četvoronožni prijatelj ćete pronaći mnoštvo atrakcija za kućne ljubimce, što će vam obezbediti nezaboravno iskustvo.

Ovaj članak predstavlja sveobuhvatan vodič za planiranje putovanja, stvari koje treba uraditi i druge korisne savete. Pre nego što pređemo na to, samo da vas podsetimo da će vam trebati vinjeta za vozilo kako biste koristili puteve sa naplatom putarine. Više možete saznati na našem veb sajtu.

Priprema za put

Obavezno pročitajte naš blog o putovanju u Bugarsku. Ako ste državljanin Srbije i imate psa, imajte na umu da za putovanje sa psom u Bugarsku važe drugačija pravila. Dobra priprema je od velike važnosti kada putujete sa psom. Pre nego što krenete, evo nekoliko ključnih koraka koje treba preduzeti:

Bugarska ima posebne uslove za ulazak kućnih ljubimaca, uključujući pse, kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Zahtevi i propisi za ulazak

Evo ključnih informacija u vezi sa zahtevima i propisima za ulazak ako planirate da vodite svog psa u Bugarsku::

  • Bugarska ima posebne uslove za ulazak kućnih ljubimaca, uključujući pse, kako bi se sprečilo širenje bolesti. Ona je deo Evropske unije, koja prati Evropsku šemu putovanja kućnih ljubimaca (PETS).
  • Vakcinacija protiv besnila: Vaš pas mora biti vakcinisan protiv besnila najmanje 21 dan pre putovanja. Proverite da li je vaš pas vakcinisan protiv besnila i da je to uradio licencirani veterinar.
  • Mikročipovanje: Svi psi koji ulaze u Bugarsku moraju biti mikročipovani sa 15-cifrenim mikročipom u skladu sa ISO 11784/11785. Mikročip treba ugraditi pre vakcinacije protiv besnila.
  • Zdravstveni sertifikat: Pribavite zdravstveni sertifikat od svog veterinara. Potvrda mora biti izdata u roku od deset dana pre polaska i potvrđuje da je vaš pas dobrog zdravlja i sposoban za putovanje.
  • Pasoš za kućne ljubimce EU: Ako putujete iz druge zemlje EU, preporučuje se da imate pasoš za kućne ljubimce EU za svog psa. Ovaj dokument služi kao sveobuhvatan zapis o vakcinacijama vašeg psa, informacijama o mikročipu i zdravstvenom stanju.
  • Titar test na besnilo: Bugarska ne zahteva test na antitela na besnilo za pse koji ulaze u zemlju. Putujete sa kamperom u Bugarsku? Pročitajte naš vodič o ovoj specifičnoj temi.

Pravila za prelazak psa preko granice iz Srbije u Bugarsku su stroga. Pridržavajte se gore navedenih pravila i sve će biti u redu. Da biste bili sigurni da ste u toku sa trenutnim zahtevima u vreme putovanja, konsultujte svog veterinara, zvanične vladine veb stranice i verujte veb lokacijama o putovanjima sa kućnim ljubimcem. Ako to ne učinite, možete doživeti neprijatno iskustvo i za vas i za vašeg psa.

Pretraga smeštaja pogodnih za kućne ljubimce u Bugarskoj

Zahvaljujući internetu, moguće je pronaći i unapred rezervisati pet-friendly smeštaj koji prihvata kućne ljubimce. A najbolja stvar u svemu tome je što postoje recenzije. Vlasnici pasa će vam reći da li objekat zaista pruža dobrodošlicu psima kao što se oglašava. Ne želite da se nađete bez smeštaja ili da se morate boriti sa neočekivanim situacijama. Informišite se o pogodnostima koje se nude za pse.

Kao i za bilo koju drugu destinaciju, ako planirate da letite za Bugarsku, proverite politiku i ograničenja putovanja kućnih ljubimaca u avio kompaniji.

Rezervacija prevoza i razumevanje opcija putovanja za kućne ljubimce

Kao i za bilo koju drugu destinaciju, ako planirate da letite za Bugarsku, proverite politiku i ograničenja putovanja kućnih ljubimaca u avio kompaniji. Raspitajte se o ograničenjima veličine transportera, ograničenjima rase i naknadama. Ako iznajmljujete vozilo, proverite da li dobavljač postavlja neke uslove u vezi sa psima.

Istražite Bugarsku sa svojim psom

Pošto je faza planiranja završena, vreme je da pogledamo šta to Bugarsku čini sjajnim mestom za posetu.

Popularne destinacije za pse u Bugarskoj

Većina pasa voli plažu, a Bugarska ima dosta plaža pogodnih za kućne ljubimce. Sunčani breg i Primorsko na obali Crnog mora su dve takve destinacije. Želite da još malo protegnete noge? Krenite prema brdima Nacionalnog parka Rila i Sedam jezera ili obroncima planine Pirin.

Kulturno-istorijska mesta

Neka od bugarskih kulturnih i istorijskih znamenitosti dozvoljavaju pse na povodcu. Rilski manastir je jedno od takvih mesta, kao i drevni Plovdiv. Pogledajte tračke ruševine u planinama Rodopa, samo pazite da ljubimac ne odluta. Budite pažljivi prema drugima na verskim i komemorativnim mestima.

Postoji mnogo staza u bugarskim nacionalnim parkovima i plažama, ali ćete možda morati da držite svog psa na povocu.

Aktivnosti i avanture na otvorenom

Ako vi i vaš mali drugar uživate u aktivnostima na otvorenom zajedno, možete probati kajak na Dunavu. Ako vam se to ne dopada, možete prošetati prirodom. U bugarskim nacionalnim parkovima ima mnogo staza, ali ćete možda morati da držite svog psa na povodcu. Ne biste želeli da se uplaši i pobegne kad vidi vevericu ... ili medveda!

Usluge i sadržaji prilagođeni kućnim ljubimcima

Možete uživati sa svojim psom u pojedinim objektima za kućne ljubimce.

Restorani i kafići prilagođeni psima

Neki od velikih gradova, poput Varne i Sofije, imaju restorane prilagođene kućnim ljubimcima. Nalaze se na otvorenom i ovde su dobro vaspitani psi dobrodošli. Kao i obično, praktikujte pristojno ponašanje i nemojte se previše uzbuđivati. Isto važi i za vašeg psa.

Parkovi za pse i zone za igru

Biti aktivan i društven je važno za vašeg ljubimca, pa potražite namenske parkove za pse. Ovde ćete pronaći bezbedno okruženje u kome vaš pas može da uživa bez povodca. Možda čak i sami steknete prijatelja ili dva.

Veterinar i prodavnica za kućne ljubimce

Postoji mogućnost da će vašem psu biti potrebna medicinska pomoć tokom putovanja. Informišite se o bugarskim veterinarskim službama kako biste bili saznali gde da se obratite u slučaju potrebe. I, baš kao što sebi kupujete suvenire za uspomenu, potražite prodavnice kućnih ljubimaca u kojima možete kupiti neku poslasticu za svog psa.

Kada posetite Bugarsku, ponesite sa sobom neke od omiljenih igračaka svog psa, a možda i krevet i ćebe.

Saveti za nesmetano putovanje

Evo nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite putovanje sa svojim psom u Bugarskoj:

  • Pobrinite se da vašem psu bude udobno - ponesite sa sobom neke od omiljenih igračaka vašeg psa, a možda i krevet i ćebe. Ovo će mu pomoći da se oseća smireno. Proverite da li imate dovoljno hrane i ponesite činiju za vodu. Uvek imajte vodu pri ruci.
  • Sprečite stres na putu - Držite se redovne rutine tokom obroka. Neka poslastice budu pri ruci. Za letove ili putovanja na velike udaljenosti, obezbedite miran, siguran prostor za svog psa. Ako je potrebno, pitajte svog veterinara o drugim rešenjima za smanjenje stresa.
  • Poštujte lokalne običaje i propise - Vodite računa o drugim ljudima tako što ćete psa držati na povocu. Uvek čistite za svojim ljubimcem. Upoznajte se sa zakonima o povodcu i otpadu dok putujete.

Putovanje u Bugarsku je divna prilika za avanturu i uspomene koje dolaze sa njom. Ako to učinite sa svojim krznenim prijateljem, biće još bolje. Uz obilje zabave na otvorenom, oboje ćete uživati. Bugarska je zemlja pogodna za kućne ljubimce, tako da ćete naći mesta za boravak, hranu i zajedničko opuštanje. Obavezno planirajte unapred, čime ćete obezbediti da putovanje protekne besprekorno i bez stresa za oboje.