Vozači treba da znaju da je kupovina e-vinjete za Bugarsku (tzv. Bugarska Vinjeta) neophodna pre polaska na odmor. Razlog tome je što je sistem digitalizovan pre nekoliko godina, tako da je sada dostupna samo digitalna vinjeta. Poput ostalih zemalja EU koje su pre izvesnog vremena uvele onlajn sistem i Bugarska je učinila isto.

Čak i turisti koji su se ranije zaustavljali na nekom od usputnih prodajnih mesta sada su upoznati sa kupovinom bugarske vinjete putem interneta. Nema više čekanja i papirologije — plaćanje putarine za puteve u Bugarskoj nikada nije bilo tako lako. Naručite svoju digitalnu e-vinjetu za Bugarsku već danas i Vaše putovanje može odmah da počne.

Zašto Da Koristite Ovu Platformu

Jednostavan Proces

Koristeći našu jedinstvenu platformu, možete sa lakoćom kupiti svoju bugarsku vinjetu.

Aktuelne informacije

Obaveštavamo vas o svim pravilima u vezi vinjeta, kategorijama i naplatnim putevima.

Istorija kupovine

Uvek možete pristupiti istoriji svojih kupovina preko našeg sajta.

E-Vinjeta Bugarska - Dostupan je samo elektronski BGTOLL

Vinjeta i sistem naplate putarine u Bugarskoj su revidirani 2019. Vozači kojima je prethodno vinjeta stizala poštom (običnom poštom) u obliku nalepnice sada će svoju vinjetu za nacionalne puteve dobijati onlajn.

Zahvaljujući elektronskom BGTOLL,-u, kako se sada naziva vinjeta, vozači više ne moraju da čekaju da im dokumenta stignu kući.

Sa novim sistemom, sva potrebna dokumenta se šalju brzo i jednostavno putem e-pošte. Van svake sumnje, činjenica je da je sistem pojednostavljen uvođenjem elektronskog BGTOLL-a.

Kupovina vinjete za Bugarsku – Gde i kako?

Ako želite da kupite neku od „novih” e-vinjeta, imate nekoliko opcija za to. Zaustavljanje na bivšim prodajnim mestima više nije neophodno. Vinjeta sada više nije dostupna u obliku nalepnice koja se kači na šoferšajbnu automobila.

Ipak, još uvek postoje neki lokalni servisi koji distribuiraju vinjetu. Ali ako ne želite da se zaustavljate, možete izabrati lakšu opciju i elektronsku vinjetu za autoputeve i brze puteve u zemlji kupiti online.

Kupite vinjetu

Na Vignettebulgaria.com

Naš portal, Vignettebulgaria.com, je sigurno i pouzdano mesto za putnike koji žele da kupe bugarsku e-vinjetu. Čak i vozači koji su ranije birali “offline” opciju — to jest, originalna prodajna mesta – sada koriste online ponudu.

Sve što treba da uradite je da unesete neke osnovne informacije na našem portalu. Da bi vinjeta koju želite da kupite bila pravilno registrovana i izdata, potrebni su sledeći podaci:

  • Podaci o vozilu
  • Trajanje i početak putovanja
  • Registarski broj vozila
  • Način plaćanja

Registracija se može ispravno izvršiti samo ako su svi podaci o putovanju i podaci o vozilu tačni. Zbog toga bi putnici trebalo da provere sve informacije pre nego što završe porudžbinu. Nakon toga se vrši plaćanje. Potvrda se dobija e-poštom ubrzo nakon uplate.

Jedna od glavnih prednosti u poređenju sa vinjetom u formi nalepnice za vetrobransko staklo je ta što se onlajn verzija odmah šalje vozaču. Isporučuje se putem e-pošte samo nekoliko minuta nakon kupovine. Dakle, nakon plaćanja, Vaše putovanje može da počne odmah.

Pre nego što počnete da koristite puteve sa naplatom putarine u zemlji, trebalo bi da znate da se kontrola elektronske vinjete vrši na osnovu registarskih tablica automobila. Fiksni i mobilni sistemi video nadzora duž puteva mogu jednostavno da kontrolišu da li vozilo ima važeću vinjetu.

Ako vozite bugarskim nacionalnim putevima bez vinjete, nesumnjivo ćete se suočiti sa kaznom.

ADAC nije prodajno mesto

Suprotno onome što mnogi vozači pretpostavljaju, vinjeta za Bugarsku nije dostupna u ADAC-u. Kupovina vinjete je moguća samo na prethodno navedenim prodajnim mestima.

Zvanična vinjeta za puteve sa naplatom putarine u Bugarskoj

Postoje neka pravila o putarini u Bugarskoj koja se razlikuju od pravila u drugim zemljama. Obuhvatićemo osnovne informacije o putarini u Bugarskoj kako bi korišćenjem ovog vodiča, ukoliko naiđete na kontrolu saobraćajne policije bili dobro obavešteni.

Motocikli ne podležu naplati

Opšte pravilo je da su na bugarskim nacionalnim putevima sva motorna vozila obavezna da imaju vinjetu. Međutim, ovo pravilo ne važi za motocikle. Sva druga vozila, uključujući automobile sa prikolicom, kamp prikolice ili kampere, zahtevaju e-vinjetu za korišćenje lokalnih puteva sa naplatom putarine.

Da biste znali da li Vam je potrebna vinjeta kada putujete kroz Bugarsku, morate uzeti u obzir i ukupnu težinu vozila. U Bugarskoj je ograničenje za putničke automobile i sl. 3,5 tone. Motorna vozila koja premašuju ovu težinu ili zahtevaju dodatnu vinjetu ili moraju da plate putarinu u zavisnosti od rute.

Dodatne naknade: Prelazak Dunava

Cena vinjete ne zavisi samo od težine vozila već i od rute kojom se krećete. Za trasu preko Dunava, u pravcu Rumunije, imaćete dodatni trošak.

Putarina za kamione

2020. godine uvedeno je posebno pravilo za vozila teža od 3,5 tone. Pravilo kaže da vozila preko navedene težine plaćaju putarinu na osnovu udaljenosti. Cene se obračunavaju posebnim uređajem (ugradna jedinica u vozilu) i plaćaju karticom.

Posebna putarina za kamione i druga „teška“ vozila (npr. vučna vozila sa prikolicom) važi ne samo u Bugarskoj već i u drugim zemljama EU.

Vinjeta Bugarska: Cene u 2024

Što se cene e-vinjete za Bugarsku tiče, potrebno je da obratite pažnju na period važenja koji ćete odabrati. Ne postoji razlika između pojedinih tipova vozila, već uglavnom između perioda u kojima bi e-vinjeta trebalo da važi.

U Bugarskoj je dostupna vinjeta koja važi samo vikendom, nedeljna vinjeta, tromesečna, kao i godišnja vinjeta. Koju vinjetu odabrati pre plaćanja zavisi, naravno od Vaših planova putovanja. Cene se kreću od 10 leva (oko 5 evra) do 97 leva (oko 50 evra).

Nakup vinjete