Istraživanje dragulja Sofije: Vodič za razgledanje znamenitosti glavnog grada Bugarske

Sofija, Bugarska, je zadivljujuća destinacija. Karakteriše je duga istorija, oblikovana različitim kulturnim uticajima, koja datira još od 2000. godine pre nove ere, kada su ovu oblast prvi zauzeli Tračani. Od tada je potpadala pod različite režime, a prvi put je prepoznata pod današnjim imenom 809. godine nove ere.

Danas grad odražava svoju istoriju u svojim znamenitostima, tradiciji, kulturi i kuhinji. Šta više možete poželeti kada istražujete grad? Naravno, Bugarska ima da ponudi mnogo više od Sofije, u šta ćete se uveriti na putovanju kroz Bugarsku.

U ovom članku fokusiramo se na Sofiju, prikazujući različite atrakcije koje su kategorisane po vrsti. Ako putujete u Bugarsku vozilom, zapamtite da ćete morati da kupite vinjetu za automobil. A ako idete autoputem Struma, i to smo opisali kako bi vam olakšali putovanje.

Istorijske i kulturne atrakcije

Crkve:

 • Katedrala Aleksandra Nevskog - Nesumnjivo dragulj Sofije, ova pravoslavna katedrala se može pohvaliti složenim freskama i brojnim zlatnim kupolama.
 • Crkva Svete Sofije - datira iz 6. veka, svideće vam se kitnjasti mozaici i zadivljujuća arhitektura ovog istorijskog blaga.
 • Rotonda Svetog Georgija - mala crkva sa prelepim srednjovekovnim freskama i spokojnim ambijentom usred gradske vreve. Naziva se još i Crkva Svetog Đorđa.

Nacionalna galerija - umetnička dela iz cele Bugarske i Evrope su izložena na ovom renomiranom mestu.

Muzeji:

 • Nacionalni istorijski muzej – Ogromna zbirka artefakata koji odražavaju trački, rimski i srednjovekovni period istorije Bugarske. Ovo je odlično mesto za učenje o prošlosti Bugarske i kulturama koje su na nju uticale.
 • Nacionalna galerija - Umetnička dela iz cele Bugarske i Evrope su izložena na ovom renomiranom mestu. Svideće vam se kolekcija slika i skulptura iz različitih umetničkih pravaca.
 • Muzej socijalističke umetnosti – Saznaćete o bugarskoj komunističkoj eri, koju predstavljaju skulpture, murali i propagandna umetnost tog vremena. Pogledajte moć umetnosti u uticaju i prevazilaženju politike u ovom moćnom prikazu

Istorijske građevine

 • Sofijski univerzitet – ovo neoklasično umetničko delo je najprestižniji institut visokog obrazovanja u Bugarskoj i datira iz 1888. godine. To je elegantna počast akademskoj tradiciji zemlje i težnji za znanjem.
 • Bugarski parlament – Savremeni simbol bugarske demokratije, predstavlja impozantnu arhitekturu. Prikladno mesto za razmišljanje o političkoj istoriji zemlje koja se odvijala u njoj.

Spomenici i spomen obeležja

 • Spomenik caru oslobodiocu – podignut u čast oslobođenja Bugarske od Otomanskog carstva. Predstavlja konja Aleksandra II, a postolje okružuje reljef, gde možete saznati više o ovom periodu istorije i diviti se pažnji posvećenoj detaljima.
 • Spomenik Sovjetskoj armiji – obeležava izazovni period u bugarskoj istoriji kroz spomenik jednako impozantan kao i snage koje predstavlja.
 • Spomenik Kambanite– jedinstveno umetničko delo koje se sastoji od zvona iz različitih crkava. Simbolizuje jedinstvo i mir. Njegova simbolika i umetnost vredni su priznanja i uvažavanja.

Spomenik Sovjetskoj armiji obeležava izazovni period bugarske istorije kroz spomenik koji je impozantan kao i snage koje predstavlja.

Arheološka nalazišta

 • Tvrđava Serdika – Iskopani ostaci antičkog grada Serdike datiraju iz rimskog doba i nalaze se odmah ispod modernih ulica.Sofije Prošetajte kroz podzemne galerije da biste u potpunosti doživeli ovo arheološko nalazište.
 • Crkva Bojana - Crkva iz srednjeg veka koja je na listi UNESCO-a, je zaista nacionalno umetničko blago. Bićete zapanjeni izuzetnim freskama koje ukrašavaju zidove crkve.
 • Rimska rotonda Svetog Georgija – najstarija sačuvana građevina u Sofiji. Na prvobitnom lokalitetu su se nalazila rimska kupatila, čiji se ostaci još uvek vide u obližnjim ruševinama. Freske u unutrašnjosti su bile prekrivene malterom tokom turske vladavine, a tek nakon oslobođenja su ponovo otkrivene.

Rimska rotonda Svetog Georgija - najstarija sačuvana građevina u Sofiji. Na originalnom mestu su se nalazila rimska kupatila, čiji se ostaci još uvek vide u obližnjim ruševinama.

Parkovi i priroda

 • Park Borisova gradina - nalazi se u centru grada, ovo je odlično mesto da se na trenutak opustite i uronite u prirodu. Njegove staze okružene drvećem, mirno jezero i opšti ambijent čine ga popularnim mestom za one koji žele malo rekreacije ili samoće.
 • Planina Vitoša - neposredno izvan Sofije, uzdiže se preko 1000 m iznad grada. I meštane i posetioce privlače brojne staze i prirodne lepote. Zimi je popularan među ljubiteljima zimskih sportova.
 • Gradska bašta – Njene bujne bašte, umirujuće fontane i brojne klupe nude umornim putnicima mesto za opuštanje i punjenje energije, u samom centru grada. Sigurno ćete ceniti različita umetnička dela postavljena širom parka, dodajući dašak sofisticiranosti.

Kultura i zabava

 • Nacionalna palata kulture - najveći bugarski kongresni centar je impresivno arhitektonsko delo. Koncerti, kulturni događaji i izložbe održavaju se tokom cele godine. Ako volite umetnost, svideće vam se ideja da posetite ovaj testament napredne sofijske umetničke scene.
 • Sofijska opera i balet – Od klasičnih predstava do modernih remek-dela, ova prestižna zgrada prikazuje bogatu kulturnu ponudu grada. Vredi proveriti raspored nastupa i rezervisati ulaznice kako biste sebi priuštili prefinjeno veče.
 • Narodno pozorište Ivan Vazoz - Pozorište na ovom istorijskom mestu je poznato po izuzetnom kvalitetu. Evo divne prilike da doživite bugarsku izvođačku umetnost, bilo da je klasična ili savremena.

Obilna tradicionalna jela i slane poslastice su na meniju. U rustičnoj atmosferi možete uživati u bugarskoj kuhinji.

Hrana i kuhinja u Sofiji

 • Shtastlivetza - ovde autentična bugarska kuhinja dobija moderan šmek. Jela od mesa, kao što su kebapče i kavarma, prave zazubice. Probajte pecivo od sira poznato kao banica, sa elegantnim bugarskim vinom u ambijentu koji odražava lokalnu kulturu.
 • Manastirska magernitsa - Na meniju su bogata tradicionalna jela i slane poslastice. Uz desert možete probati i domaće bugarske jogurte. Sa svojim rustičnim ambijentom, idealan za romantične večere.
 • Hadžidraganovite Izbi - od ukusnih predjela do sočnih jela sa roštilja bugarske kuhinje možete uživati u rustikalnoj atmosferi. Za autentičniji doživljaj, obavezno probajte čašicu ili dve tradicionalne bugarske rakije.

Pijace i kupovina

 • Centralna pijaca –Bilo da tražite sveže proizvode, lokalne delikatese ili neki poseban suvenir, naći ćete to ovde.
 • Ženska pijaca (Ženski Pazar) – živahna pijaca na otvorenom koja nudi sve, od svežih proizvoda do tradicionalnih dezena tkanina. Mnoštvo tezgi će stimulisati sva vaša čula u neredu boja, mirisa i zvukova. Nikada više nećete poželeti da idete u supermarket.
 • Bulevar Vitoša – pešačka šoping zona u kojoj ćete naći mnoštvo butika, zlatara i modernih kafića. Ako želite da budete viđeni u Sofiji, ovo je mesto za to, dok se družite sa lokalnim slavnim ličnostima. Ili, možete samo da gledate i divite se.

Iako je moguće baciti pogled na Sofiju za samo jedan dan, učinili biste sebi medveđu uslugu. Mnogo bolje ćete je doživeti tokom dva ili tri dana. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, ljubitelj umetnosti ili jednostavno zainteresovani za učenje o fascinantnoj kulturi, mnogo je toga što može da vas zaokupi. A kad poželite da napravite odmor od obilazaka, možete se povući u neki od parkova ili jednostavno uživati u predivnoj hrani. Poput cele Bugarske, i ovo je mesto sa toplim srcem, sa živopisnom kulturom.