Putovanje od Bukurešta do Sofije: Putovanje kroz vekove

Ako planirate da posetite Rumuniju i Bugarsku, putovanje između njihovih glavnih gradova - Bukurešta i Sofije - ima mnogo toga da ponudi. Koji god put da izaberete, krenućete na putovanje bogato istorijom, kulturom i prirodnim lepotama. U ovom članku ćemo vas voditi kroz tri glavna pravca. Osvrnućemo se na gradove i mesta kroz koje ćete proći, različite puteve i neke od atrakcija koje vredi posetiti.

Veza zapisana u vremenu

Zajednička istorija, kulturne sličnosti i tradicija saradnje oblikovali su odnose između Rumunije i Bugarske. Kao susedne balkanske države, one održavaju dobre diplomatske odnose. Ovo je rezultiralo brojnim zajedničkim naporima u različitim oblastima. Zajedno rade na razvoju infrastrukture, jačanju ekonomije i zaštiti nacionalnih interesa. Njihova zajednička granica je pogodna za turizam, kulturnu razmenu i još mnogo toga.

Pre nego što krenete za Sofiju, zapamtite da morate imati vinjetu da biste koristili autoputeve u Bugarskoj. Čim pređete bugarsku granicu, za vaše vozilo mora biti aktivirana važeća vinjeta. Bugarska policija poznata je po strogoj kontroli oko graničnih prelaza. Bilo je slučajeva da su ljudi vozili noću misleći da će izbeći kontrolu i da su bili kažnjeni jer nisu imali važeću vinjetu. Nemojte rizikovati i uverite se da ste je kupili dok ste još uvek u Rumuniji.

Rumunija: o vampirima i vinogradima

Ova zadivljujuća istočnoevropska zemlja privlači posetioce iz celog sveta. Od Transilvanije, zajedno sa sablasnim zamkovima, do manastira priznatih od Uneska, istorijsko blago izgleda beskonačno. Za ljubitelje prirode, delta Dunava je raj za divlje životinje, dok Karpati privlače planinare. Njeni gradovi predstavljaju kontrastni spoj tradicije i inovacija. Umetnička scena i noćni život su neverovatni. Rumuni su po prirodi gostoljubivi. Koliko raspoloženi za razgovor, toliko i da preporuče lokalnu poslasticu. Zainteresovani ste da saznate više o drugim opcijama putovanja? Pročitajte o autoputu do Crnog mora.

Bukurešt: Mali Pariz u istočnoj Evropi

Glavni grad, Bukurešt, obuhvata stare i nove teme tipične za Rumuniju. Poznat kao „Mali Pariz“, elegantan je u svojoj arhitekturi i romantičan u svojoj privlačnosti. Teško da možete zaobići Palatu parlamenta koja je jedna od najvećih zgrada na svetu. Za one nešto mirnije, Herastrau Park omogućava bekstvo od okolne gužve. Susedna Trijumfalna kapija podseća na plemenitu prošlost ovog ponosnog naroda. Ako uživate u obilasku gradova i uživate u istoriji, zaista ćete naći nešto za sebe u Bukureštu.

Zajednička istorija, kulturne sličnosti i tradicionalna saradnja oblikovali su odnos između Rumunije i Bugarske.

Bulgaria: Kompaktne veličine, ogromane istorije

Bugarska leži ušuškana u visokim planinama Balkana. Prepliću se istorija, pejzaži i gostoprimstvo, što rezultira zemljom koja privlači brojne posetioce. Drevne rimske ruševine, zadivljujuće katedrale i nestvarno očuvana sela puni su prelepih prizora. Bugarska je istorijsko blago. Oni koji traže raznovrsne atrakcije na otvorenom neće biti razočarani. Od popularnih plaža na Crnom moru do valovitih planina, ljubitelji prirode će uvek moći da pronađu nešto za sebe. Kada je reč o hrani, čini se da svaki grad ima specijalitet koji treba probati. Da biste zaista uživali na selu, razmislite o vožnji kamperom u Bugarskoj. Putovanje kamperom daje vam slobodu da se zaustavite na brojnim slikovitim mestima u zemlji. Bukurešt, Sofija, Crnomorski autoput, Severna Makedonija i Srbija: sve je na dohvat ruke kada imate kamper.

Sofija: Besprekorna mešavina starog i novog

Sofija obuhvata najbolje iz prošlosti i sadašnjosti. Iza svakog ugla vas čeka istorijsko iznenađenje. Spektakularna arhitektura čuva bogatstvo kulturnog blaga. Ne propustite katedralu Aleksandra Nevskog ili crkvu Svete Sofije u istorijskoj Serdici. Muzeji se hvale prošlošću zemlje i grada. Duž ulica, kafići na trotoaru mame vas mešavinom aroma, dok se odabrani butici i užurbane pijace nadmeću za kupovinu.

Glavne rute od Bukurešta, Rumunija, do Sofije, Bugarska

Putovanje između Bukurešta i Rumunije je odličan način da istražite prirodu, kulturu i kuhinju ovih različitih, ali i sličnih naroda. U nastavku ćemo detaljno opisati tri glavne rute koje možete koristiti.

Ruta 1: Bukurešt Sofija, preko Aleksandrije, graničnog prelaza Turnu Magurele i Plevena

Ovo je najdirektnija i najkraća ruta u smislu udaljenosti, pokriva 355 kilometara, za oko 5,5 sati. Napuštajući Bukurešt na E70/DN6, putujete 88,7 km do Aleksandrije. Ovde možete posetiti:

 • Katedralu Svetog Aleksandra, podignutu 1812. godine
 • Muzej Teleorman koji prikazuje istoriju i kulturu od prošlosti do sadašnjosti
 • Pravoslavnu crkvu Svetih careva, poznatu po prepoznatljivoj boji i zvoniku

Od Aleksandrije idite putem DN56 47 km do Turnu Magurele na Dunavu. Pređite granicu pre nego što krenete na trajekt preko reke. Zatim od Nikopolja, Bugarska, putujete 64 km putem 34 do Plevena. Odmorite se ovde dok istražujete:

Memorijal Svetog Đorđa Osvajača - posvećen Rumunima i Rusima koji su poginuli u odbrani grada 1877.

 • Memorijal Svetog Đorđa Osvajača - posvećen Rumunima i Rusima koji su poginuli u odbrani grada 1877. godine.
 • Skobeljev park - Mesto pomenute opsade, u kojem se nalazi i muzej.
 • Panorama Plevena - Diorama od 360 stepeni koja prikazuje opsadu Plevena.

Od Plevena pratite put E83 do Jablanice, gde se spaja sa A3. Posle 163 km stižete do Sofije.

Ruta 2: Bukurešt Sofija, preko graničnog prelaza Vama Giurgiu i Ruse

Ovo se smatra najbržom rutom i dužina od 384 km se prelazi za nešto više od 5 sati. Krenite iz Bukurešta na E85/DN5 do graničnog prelaza Vama Giurgiu, vozeći oko 63 km. Pređite granicu i ovde možete da napravite pauzu kako bi obišli neke od lokalnih atrakcija u Ruseu:

Basarbovski manastir, urezan u obroncima planine, datira iz 15. veka i jedini je manastir te vrste u Bugarskoj.

 • Manastir Basarbovo - urezan u obroncima planine, datira iz 15. veka i jedini je manastir te vrste u Bugarskoj.
 • Kamene crkve u Ivanovu - UNESCO-ova svetska baština koja se sastoji od srednjovekovnih crkava poznatih po svojim freskama
 • Toranj Ruse - kula od 204 metra sa pogledom na grad, u kojoj se nalazi rotirajući restoran.

Iz Rusa idite do Plevena (pogledajte put 1) koristeći E85 do iza Bjale, gde nastavljate putem E83 do Plevena i Jablanice. Odavde će vas autoput A2 odvesti do Sofije.

Ruta 3: Bukurešt Sofija, preko graničnog prelaza Vama Giurgiu, Ruse, Veliko Trnovo

Pratite pravac puta 2 dok ne stignete do mesta Ruse, Bugarska. Iz Rusa idite putem DN5/E85 još 182 km dok ne stignete do Velikog Trnova. Za ovo čudno selo se kaže da je istorijska i kulturna prestonica Bugarske. Predstavlja odlično mesto za odmor i istraživanje okoline:

Uživajte u noćnoj svetlosnoj predstavi u nekadašnjoj prestonici Drugog bugarskog carstva – tvrđavi Veliko Trnovo-Carevec

 • Tvrđava Veliko Trnovo-Carevec - uživajte u noćnoj svetlosnoj predstavi u nekadašnjoj prestonici Drugog bugarskog carstva.
 • Ruševine Trapezice - provozajte se žičarom da biste uživali u veličanstvenom pogledu na grad i dolinu reke Jantra
 • Ulica Gurko - zakoračite u prošlost dok lutate pored tradicionalnih kuća i isprobavate specijalitete u kafićima.

Odavde pratite put E72/A4 dalje 135 km do Jablanice. Ovde postoji nekoliko zanimljivih mesta koje ne bi trebalo propustiti:

 • Manastir Gložene - srednjovekovni pravoslavni manastir sa pogledom na prelepu prirodu
 • Pećina Saeva Dupka - divite se izuzetnim podzemnim formacijama u obilasku sa vodičem
 • Stene Lakatnik - protegnite noge šetnjom među stenama, uživajući u spektakularnim pogledima.

Od Jablanice se priključite na autoput A2, koji će vas odvesti 89 km do Sofije.

Još dosta toga za istraživanje

Gore navedene rute su samo tri od brojnih puteva koji povezuju gradove. Postoji mnogo sporednih puteva, zanimljivih mesta i prirodnih atrakcija. Uz malo vremena i planiranja, možete da prilagodite svoju rutu tako da odgovara vašim posebnim interesima, bilo da su istorijski, kulturni ili prirodni. Šta god da odaberete i kako god stignete tamo, možete biti sigurni da ćete doživeti avanturu za pamćenje.