San o novom Crnomorskom autoputu

Bugarska crnomorska obala je omiljena među turistima, posebno u letnjim mesecima. Privlače ih zlatne plaže, blistave vode i niz popularnih atrakcija rasutih duž obale. Prati rutu A5/E87, omogućavajući učesnicima u saobraćaju da zarone u istoriju i lepotu regiona.

Međutim, zbog svoje popularnosti, sadašnja putna mreža često postaje zakrčena, što negativno utiče ne samo na turizam, već i na trgovinu i razvoj. Sada se planira izgradnja novog autoputa. U ovom članku delimo našu viziju budućnosti.

Istorija postojeće trase

Ovaj 165 km dug autoput duž obale je vekovima igrao ključnu ulogu u povezivanju primorskih gradova Varne i Burgasa. Nekada jednostavna transportna ruta sada je važna saobraćajnica i za lokalne i za međunarodne putnike. Vremenom je poboljšan, ali je preopterećen saobraćajem.

Vremenom, priobalni autoput je poboljšan, ali je preopterećen saobraćajem

Lobisti se zalažu za izgradnju novog modernog autoputa i na radost mnogih, njihov trud bi se konačno mogao isplatiti. Kao i kod većine bugarskih autoputeva, potrebna vam je bugarska vinjeta da biste koristili Crnomorski autoput. Naknade od prodaje vinjeta koriste se za izgradnju ovakvih puteva.

Predlog za novi autoput

Predloženi novi autoput će smanjiti vreme putovanja između Varne i Burgasa. Kako stvari stoje, drastično je usporen saobraćaj na uskim putevima, između Nesebra i Obzora. Štaviše, saobraćaj tokom leta na trenutnoj trasi praktično staje jer postoji samo po jedna traka u svakom smeru.

Plan je da novi autoput obuhvata mostove, vijadukte, a možda i tunele za zaobilaženje teško pristupačnog terena. Ovo bi trebalo da reši trenutna uska grla i poboljša povezanost sa drugim autoputevima. To će verovatno učiniti region privlačnijim za turiste, lokalno stanovništvo i potencijalne investitore.

Od Varne, potpuno novi autoput povezaće se sa rumunskom A4 do Konstance. Dalje će se priključiti novom A2, autoputu za Bukurešt. Na jugu, planiran je novi autoput od Burgasa do Istanbula u Turskoj.

Trenutno, 15 miliona stanovnika Istanbula se suočava sa petočasovnim putovanjem do ovog dela obale Crnog mora. Može se samo zamisliti kakve će koristi za turizam i trgovinu nastati kada se ova prepreka za putovanje otkloni. Planiranje je uveliko u toku, sa ambicioznim rokovima za narednu deceniju.

Mesta duž sadašnjeg Crnomorskog autoputa

Iako ne morate da prelazite nijednu granicu duž ove deonice Crnomorskog autoputa, evo nekoliko korisnih informacija o prelasku srpske granice. U povratku sa Crnog mora do Srbije možete lako doći. Preporučujemo zaustavljanje u Sofiji pre nego što nastavite putovanje. Duž Crnomorskog autoputa ćete naići na neka fascinantna mesta:

Posetite rimske terme, svedočanstvo o bogatom rimskom nasleđu Varne.

Varna

Otkrijte pomorsku prestonicu Bugarske, gde se drevna istorija savršeno stapa sa modernim šarmom. Istražite Arheološki muzej Varne i opustite se na zlatnim plažama. Posetite Rimske terme, svedočanstvo o bogatom rimskom nasleđu Varne.

Obzor

Smešten između veličanstvenih planina Balkana i svetlucavog Crnog mora, Obzor nudi mirno bekstvo. Prošetajte Starim gradom, ukrašenim tradicionalnim bugarskim kućama i malim zanatskim radnjama.

Bjala

Bjala je skriveni dragulj koji čeka da bude otkriven. Uživajte u netaknutim plažama, savršenim za sunčanje i kupanje. Prepustite se ukusnim morskim specijalitetima

Sunčevi breg

Mami svojom živom energijom i beskrajnim mogućnostima zabave. Doživite uzbuđenje uzbudljivog noćnog života. Opustite se na suncu ili se bavite vodenim sportovima.

Sunčev breg je popularna destinacija na Crnom moru

Nesebar

Vratite se u prošlost dok istražujete očaravajući grad Nesebar, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Oduševiće vas dobro očuvana vizantijska arhitektura, drevne ruševine i šarmantne kaldrmisane ulice.

Pomorje

Podmladite se u Pomorju poznatom po svojim terapeutskim blatnim kupkama i solanama. Prošetajte šetalištem.

Burgas

Burgas nudi spoj urbane sofisticiranosti i primorskog šarma. Istražite njegov živahni centar grada, pregledajte butike i večerajte u lokalnim restoranima koji služe ukusne morske plodove.

Ne propustite duž Crnomorskog autoputa

 • Istorijske znamenitosti: Otkrijte drevne ruševine Nesebra i Rimske terme u Varni.
 • Netaknute plaže: plaže sa Plavom zastavom i kristalno čistim morem.
 • Rezervati i parkovi prirode: Rezervat prirode Poda, koji se nalazi u blizini Burgasa.
 • Lokalne pijace: Centralna pijaca Varne i Morska bašta u Burgasu.
 • Lokalna kuhinja i restorani: Bugarska kuhinja vas neće razočarati!

Usluge, benzinske stanice i odmorišta

Kako trasa predloženog Crnomorskog autoputa tek treba da bude potvrđena, lokacija i objekti benzinskih stanica i odmorišta su nepoznati. Ipak, sa sigurnošću se može reći da će ih biti dovoljno i da će biti opremljeni svime što će vam trebati - gorivom, toaletima, prodavnicama i restoranima.

Smeštaj

Već postoji veliki izbor smeštaja koji zadovoljava sve nivoe udobnosti i potreba. Kada se novi autoput izgradi, uz očekivani priliv posetilaca, može se očekivati da će biti izgrađeni dodatni sadržaji.

Putevi sa naplatom putarine i naplatne stanice

Bugarska ima sistem puteva sa naplatom putarine, za koje je potrebna vinjeta. Putarina se primenjuje na određene puteve i verovatno će uključivati i autoput predložen u ovom članku. Jednostavno rečeno, putarina se naplaćuje na osnovu udaljenosti, a vinjete se prodaju prema vrsti vozila (motocikl, limuzina itd.) i periodu (dnevno, nedeljno, mesečno).

Kontakt telefoni za hitne slučajeve

Trenutni brojevi koji se koriste u hitnim slučajevima su:

 • Policija– 166
 • Vatrogasna/spasilačka služba – 160
 • Hitna pomoć – 150
 • BULSAR (Bugarska crnomorska potraga i spasavanje) – 088 161
 • Pomoć na putu (Sofija) – 1286
 • Pomoć na putu (u celoj zemlji) – 146
 • Evropski SOS – 112

Upravljanje rutom

U vreme pisanja ovog teksta, neizvesno je koji organ će biti odgovoran za upravljanje i održavanje predloženog autoputa. Nadležni organ će preuzeti odgovornost za sva pitanja u vezi sa autoputem, uključujući održavanje i dalji razvoj. Ako putujete trenutnom rutom, proverite online pre nego što krenete na put da li ima bilo kakvih novosti o stanju na putu.

Saobraćajni propisi u Bugarskoj

Saobraćajna pravila u Bugarskoj

 • Vozite sa upaljenim farovima tokom dana
 • Nemojte voziti pod uticajem alkohola ili droge. Granica alkohola u krvi je 0,05%
 • Svi putnici iznad 150 cm su u obavezi da koriste sigurnosne pojaseve. Deca treba da budu vezana u autosedištima odgovarajuće veličine
 • Zabranjeno je korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje
 • Pridržavajte se svih zakona koji se odnose na učesnike u saobraćaju

Ograničenja brzine

 • U gradu - 50 km/h
 • Van naseljnog mesta - 90 km/h
 • Autoput - 130 km/h

Mnogo je razloga za radost u vezi sa predloženim Crnomorskim autoputem. Vreme putovanja će se smanjiti i učesnici u saobraćaju mogu očekivati sigurnije i efikasnije iskustvo. Ruta nudi mogućnosti i za turizam i za trgovinu, a oba će dobiti podsticaj kada bude završena. Međutim, izgradnja će neizbežno izazvati zastoje širom regiona. Vozačima se zato preporučuje da pre putovanja u ovu oblast prikupe najnovije informacije. S obzirom na to da ruta treba da bude završena početkom 2030-ih, sigurni smo da će se čekanje isplatiti.