Vodič za korisnike puteva do granice sa Bugarskom i Grčkom

Grčko-bugarska granica ne predstavlja samo fizičku granicu koja razdvaja ove dve zemlje, već i simbolizuje njihove kulturne i istorijske veze. U ovom vodiču želimo da informišemo učesnike u saobraćaju uopšte, a posebno građane Srbije o svemu što treba da znaju ukoliko planiraju prelazak granice.

Naći ćete informacije o šest graničnih prelaza, zajedno sa obližnjim interesantnim mestima. Saznaćete važeće propise na granici i druge korisne informacije.

Ali najpre da se vratimo u prošlost i saznamo više o bugarskoj granici sa Grčkom.

Kratka istorija bugarsko-grčke granice

Priča o ovoj granici je i duga i komplikovana. Region su oblikovali sukobi, promene režima i odnosi iz prošlosti koji se stalno menjaju. Gruba granica koju danas vidimo prvi put je uspostavljena 1919. godine, nakon Prvog svetskog rata i pada Otomanskog carstva. Nakon toga, usled spornih odnosa oko teritorije došlo je do promena. To je bilo najuočljivije nakon Drugog svetskog rata, tokom kojeg je region pretrpeo dugotrajne sukobe.

Era kooperativnog upravljanja granicom

Delimično zahvaljujući formiranju Evropske unije i članstvu Bugarske i Grčke, postoji plan saradnje za upravljanje granicom. Dve zemlje cene i očuvanje bezbednosti i značaj bilateralnih trgovinskih i turističkih odnosa. Pitanja infrastrukture, ilegalne imigracije i policije se zajednički rešavaju.

Da bi obezbedile granicu između Bugarske i Grčke, obe strane dele obaveštajne podatke i sprovode zajedničke misije za sprečavanje kriminalnih aktivnosti. To uključuje granične patrole i primenu najboljih praksi u kontroli granica. Obe zemlje su posvećene sprečavanju trgovine ljudima i pokušaja ilegalnog prelaska. Uvedene su brojne mere da se takve aktivnosti lociraju i obeshrabre.

Procedure na granici`

  • Kada se približavate graničnom prelazu, trebalo bi da se pripremite za različite procedure koje važe za učesnike u saobraćaju. Proverite da li vozač i putnici imaju ispravnu dokumentaciju - važeći pasoš Srbije (ili pasoš/ličnu kartu drugih zemalja) i vozačku dozvolu. Gotovinu ili druge načine plaćanja imajte pri ruci u slučaju potrebe.
  • Pored toga, trebalo bi da imate saobraćajnu dozvolu (ili odgovarajući dokument ako je vaše vozilo iznajmljeno). Ako ste imali kazne u Bugarskoj, moraćete da ih platite pre nego što nastavite. Ako se od vas traži viza za posetu bilo kojoj zemlji, trebalo bi da je imate.
  • Proći ćete pasošku i carinsku kontrolu i dobiti pečat u pasošu. Vaše vozilo može biti pretreseno nasumično ili provereno rendgenskim uređajem. Uvek se treba pridržavati uputstava graničnih službenika i policije. Gužve i redovi za prelazak nisu neuobičajeni na granici, posebno tokom praznika i turističke sezone.
  • Pre putovanja proverite veb kamere, ako su dostupne. Takođe, predvidite malo više vremena za prelazak granice kada planirate putovanje. Ove procedure i preporuke se primenjuju bilo da se prelazi sa grčke ili bugarske strane.
  • Iako su ove informacije tačne u vreme pisanja, imajte na umu da se procedure i zahtevi mogu promeniti, kao što je bio slučaj tokom nedavne pandemije. Preporučujemo da pre putovanja proverite da li ima nekih novina u vezi putovanja koje se tiču i Bugarske i Grčke. Uz planiranje, strpljenje i saradnju, prelazak granice trebalo bi da bude bez problema.
  • Ako imate važeću vinjetu za drugu zemlju, imajte na umu da ona ne važi u Bugarskoj. Za korišćenje bugarskih puteva potrebna je bugarska vinjeta. Dok je u Bugarskoj vinjeta digitalno povezana sa vašom registarskom tablicom, sistem naplate putarine u Grčkoj funkcioniše kao i u Srbiji. Putarina se plaća na licu mesta na naplatnim rampama. Možete platiti kreditnom karticom ili gotovinom.

Detaljna mapa graničnih prelaza između Bugarske i Rumunije

Pregled graničnih prelaza Bugarske i Grčke

Sada ćemo pogledati šest glavnih graničnih prelaza za vozila i putnike koji prelaze granicu Grčke sa Bugarskom. Ako putujete iz Srbije za Grčku preko Bugarske sigurno ćete preći na nekom od dole navedenih prelaza.

Kulata – Promahonas granični prelaz

Ovo se smatra jednim od glavnih graničnih prelaza između dve zemlje. Ako dolazite iz jugozapadne Bugarske, koristićete A3/E79. Ovo je evropska ruta, tako da je oznaka puta ista kao u Grčkoj, ili E25.

Najbliža sela su Kulata (Bugarska) i Promahonas (Grčka). Turistima se preporučuje da posete obližnji grad Seres u Grčkoj, koji se može pohvaliti vizantijskim zamkom i arheološkim muzejom. Ovaj grčko-bugarski granični prelaz vodi do jednog od najvažnijih bugarskih i severnomakedonskih graničnih prelaza Zlatarevo - Novo Selo. Ako planirate da putujete ka Severnoj Makedoniji iz severoistočne Grčke, savetujemo vam da putujete kroz Bugarsku. To će vam uštedeti vreme za putovanje na zapad kroz Grčku.

Ako dolazite iz Srbije verovatno ćete koristiti ovaj prelaz za ulazak u Grčku.

Seres je grad u severnoj Grčkoj u blizini granice sa Bugarskom

Ilinden - Exochi

Do granice sa Grčkom možete doći putem 19 kada putujete u Bugarsku. U ovom slučaju, najbliže selo je Sandanski, poznato po svojim termalnim izvorima i melničkom vinskom kraju.

Preko granice, najbliži grad je Exochi, koji se povezuje sa prelazom preko E57/E90. U krugu od 50 km nalazi se grad Drama, sa dramatičnom otomanskom i vizantijskom arhitekturom.

Zlatograd - Thermes

Jedan od manje poznatih prelaza na bugarskoj granici sa Grčkom. Od najbližeg grada na bugarskoj strani, pratite put 867 do granice. Nastavite na E90. Zlatograd je grad sa dobro očuvanom starom tradicionalnom arhitekturom.

U Grčkoj, prvi grad na koji se nailazi je Terme. Odavde do Nacionalnog parka Nestos na Mediteranu vas deli kratka vožnja.

Makaza - Nimfea

Još jedna od mogućnosti za ulazak u Bugarsku duž severne granice. Ovaj granični prelaz je jedan od dva koja koje putnici iz Srbije najčešće koriste na putu za Grčku preko Bugarske. Do granice dolazite putem 5 u Bugarskoj, preko najbližeg grada Kirkova. Vredi provesti neko vreme u ovoj oblasti uživajući u prirodnim lepotama.

Ako dolazite sa juga, u Grčkoj koristite A23/E90, preko Nimfee. Samo šezdeset kilometara zapadno, naći ćete šarmantni stari grad Ksanti, koji odiše grčkom kulturom. Iz ovog pravca se može pristupiti i ostrvima na severu Grčke, kao što su Tasos i Samotraki.

Do granice ćete doći putem 5 u Bugarskoj, preko najbližeg grada, Kirkova.

Ivajlovgrad – Kiprinos

Do granice u Bugarskoj se stiže preko državnog puta 59. U Grčkoj se do granice dolazi neimenovanim putem koji ide jugozapadno od Kiprinosa. Pazite na putokaze do granice. Ivajlograd je poznat po svojoj lepoti. Posetite Trakijsku grobnicu Mikrija Dokipara na kratkoj udaljenosti od granice sa Grčkom. Vožnja na sever će vas odvesti do bugarsko-turske granice u Jedrenu. Pošto Turska nije zemlja EU, trebalo bi da imate na umu moguće carinske kontrole ako planirate da uđete u Tursku preko Grčke.

Ormenio-Haskovo

Ovo je još jedan važan granični prelaz. Do njega dolazite preko E85 zapadno od Svilengrada, nakon istraživanja istorijskih i kulturnih znamenitosti grada. Preko granice sa Grčkom, prvi veći grad na koji se nailazi je Ormenio koji se smatra najsevernijim delom Grčke.

Odavde možete lako doći do obale Egejskog mora posetom Aleksandropolisu, iz kojeg vam je olakšan pristup severnogrčkim ostrvima poput Samotrakija.

Razvoj infrastrukture i tehnološki napredak na bugarsko-grčkoj granici

Mnogo investicija je uloženo kako bi se osigurali jednostavniji procesi na kopnenoj granici koja spaja Bugarsku i Grčku. Ovo je dovelo do modernizacije kontrolnih punktova, proširenja putne mreže i novih objekata za učesnike u saobraćaju. Zajedno, oni imaju za cilj da obezbede nesmetan tok saobraćaja, minimizuju vreme čekanja i poboljšaju celokupno iskustvo putovanja za putnike.

Pored toga, automatizovana kontrola pasoša i korišćenje biometrijskog prepoznavanja čine proces prelaska efikasnijim. Isto tako, tehnologije za nadzor, kao što je CCTV, poboljšavaju bezbednost granica i sprečavaju ilegalnu imigraciju.

Zajednički planovi za budućnost i razvoj na bugarsko-grčkoj granici

Postoje planovi za dalju saradnju dve evropske zemlje, od koje će imati koristi i građani EU i drugi. Kako se budu pojavljivale nove tehnologije, one će biti dodavane u komplet alata za upravljanje granicom.

Razmatra se proširenje putne mreže i kapacitet graničnih prelaza. Konačno, cilj je da se prilagode rastućem obimu saobraćaja, promoviše ekonomski rast i ojača bilateralna integracija.

Iz Ormenia možete lako doći do obale Egejskog mora tako što ćete posetiti Aleksandropolis.

Prednosti turizma za grčku i bugarsku privredu

Turizam se takođe unapređuje. Postoje zajedničke inicijative za isticanje istorijskih i prirodnih atrakcija pograničnog regiona, što bi trebalo da privuče posetioce, čime će se podstaći ekonomija i dalja kulturna razmena.

Bugarsko-grčka granica ima mnogo toga da što može privući putnike. Pejzaži su spektakularni. Prošarani su starim selima bogatim tradicijom i istorijom. Postoji i nasleđe dobro uspostavljene saradnje između grčkih i bugarskih vlasti. To igra ne malu ulogu u negovanju dobre volje širom ovog dela Evrope.

Veruje se da će se tako nastaviti. Ove kapije kulturne, komercijalne i ekonomske razmene doživeće dalju modernizaciju kako bi išle u korak sa potražnjom i rastom. Istovremeno će se sačuvati bogata istorija i nasleđe Republike Bugarske i Grčke. A koristi od svega toga imaće učesnici u saobraćaju privučeni u ovo područje.