The Border Crossings between Bulgaria-North Macedonia.

Kratka istorija bugarsko-severnomakedonske granice

Ova granica u jugoistočnoj Evropi datira iz Otomanskog carstva. Tokom istorije, pretrpela je promene zbog sporne teritorije i promena vlasti. Današnja granica je nastala tokom prošlog veka.

Nedavni događaji koji utiču na prekogranične odnose sa Severnom Makedonijom i Bugarskom

Bugarski parlament je 2021. blokirao pristupne pregovore Severne Makedonije o pridruživanju Evropskoj uniji. Posle severnomakedonskih i bugarskih izbora, nove vlade u Skoplju i Sofiji postigle su kompromis. Sada preovladava sporazum o prekograničnoj saradnji sa fondovima EU za olakšavanje ambicija Severne Makedonije.

Nedavno otvaranje graničnog prelaza koji povezuje Strumjane i Berovo unapredilo je spoljnopolitičke odnose između Skoplja i Sofije. 2023. godine, predsednik Severne Makedonije i njegov bugarski kolega potpisali su protokol za ublažavanje sporova, otvarajući put pregovorima o članstvu u EU. Uprkos povremenim tenzijama između Bugara i Severnih Makedonaca, obe strane nastoje da poboljšaju svoje međususedske odnose.

Upravljanje granicom od strane Severne Makedonije i Bugarske

Upravljanje granicom od strane Severne Makedonije i Bugarske

To je neophodno kako bi se omogućila trgovina, turizam i bilateralni dijalog. I Severna Makedonija i Bugarska su poboljšale bezbednost i ubrzale prelaz zahvaljujući kvalifikovanom osoblju, zajedno sa nadzorom i drugim zajedničkim inicijativama za sprečavanje kriminala i ilegalne imigracije.

Procedure za učesnike u saobraćaju na granici između Severne Makedonije i Bugarske

Da bi pomogli učesnicima u saobraćaju u nesmetanom iskustvu prelaska, granični kontrolni punktovi koriste tehnologije, kao što je automatska kontrola pasoša. Obe zemlje su uvele kooperativne mere, usklađujući propise kako bi se pojednostavio tranzit. Ovo je smanjilo vreme čekanja za komercijalna vozila. Zapamtite, ako u Bugarsku ulazite sa strane Severne Makedonije, biće vam potrebna vinjeta čim pređete granicu.

Uverite se da ste upoznati sa sledećim pre putovanja:

  • Važeće putne isprave - proverite do kad vam važi pasoš. potrebno je da važi još 3 do 6 meseci nakon povratka sa putovanja u zavisnosti od toga u koju zemlju putujete.
  • Zahtevi za vizu: Informišite se da li vam je potrebna viza za ulazak u određene zemlje. Kao i većini građana EU, državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak u Severnu Makedoniju.
  • Carinska deklaracija - Dobija se na granici
  • Dokaz o smeštaju i planovima putovanja: Preporučljivo je imati dokaz o smeštaju i putnim aranžmanima
  • Vakcinacija i zdravstveno osiguranje - Informišite se pre putovanja o važećim zahtevima u vezi vakcinacije
  • Novac i gotovina - Proverite da li imate dovoljno sredstava za period vašeg boravka

Detaljna mapa graničnih prelaza između Bugarske i Severne Makedonije

Granični prelazi

Gjueševo - Deve Bair

Od bugarskog grada Ćustendila, pratite E871/put 6 do granične stanice Gjueševo. Kada pređete granicu, priključićete se E871/A2 na stanici Deve Bair. Pratite put i obiđite pravoslavni manastir Svetog Joakima Osogovskog. Ili, produžite do Krive Palanke. Ako idete u Bugarsku, prema Sofiji, posmatrajte ove instrukcije obrnutim redosledom.

Stanke Lisičkovo - Delčevo

Od Stanke Lisičkova, Bugarska, idite na zapad duž puta 106 do graničnog prelaza. Kada pređete granicu, bićete na A3 na graničnom prelazu Delčevo. Nastavite odavde do istoimenog grada.

Putujete od južne Srbije do Egejskog mora u Grčkoj? Verovatno ćete koristiti ovaj granični prelaz.

Zlatarevo - Novo Selo

Odlažeći iz Bugarske preko Parvomaja putem 198, idete do graničnog prelaza Zlatarevo. Kada završite carinski pregled, prelazite u Severnu Makedoniju na graničnom prelazu Novo Selo. Nastavite putem A4 do Novog Sela i dalje.

Od Novog Sela do Grčke ima oko 60 km vožnje putem 198. Ovo je popularna ruta tokom sezone praznika za putnike koji idu na grčku obalu. Nakon prelaska granice Severne Makedonije, neće predstavljati problem ni prelazak grčko bugarske granice. Prelazak je posebno olakšan građanima EU.

Pogled iz vazduha na autoput od Parvomaja do graničnog prelaza Zlatarevo - Novo Selo

Napredak na granici Bugarske i Severne Makedonije

I Severna Makedonija i Bugarska su ulagale u poboljšanje objekata, prepoznajući potrebu za efikasnom infrastrukturom. Štaviše, izgradnja i proširenje graničnih prelaza pomoglo je modernizaciji prelaza, čineći ih efikasnim i prikladnim. Integracija biometrije, kao i elektronskih kontrolnih sistema, dovela je do ubrzanja procesa kontrole.

Planovi za saradnju na granici Severne Makedonije i Bugarske

Obe zemlje će nastaviti sa različitim zajedničkim projektima i inicijativama za unapređenje prekograničnih odnosa. Obe su aktivno uključene u Evropski parlament i njegovu agendu povezivanja. Ovo ima za cilj da poboljša veze u transportu i infrastrukturi, uključujući nove transportne koridore i digitalna rešenja.

Pratite put i posetite pravoslavni manastir Svetog Joakima Osogovskog.

Prednosti turizma za privredu Severne Makedonije i Bugarske

Granica igra važnu ulogu u promovisanju ekonomskog rasta kroz turizam. Obe zemlje su bajkovito lepe, bogate istorijom i kulturom. Ovi faktori su veoma važni za turiste. Unapređenjem upravljanja granicom i pojednostavljenjem procedura prelaska, broj posetilaca će nastaviti da raste. Sa njim će prihodi i radna mesta stići u region.

Uprkos povremeno nestabilnoj prošlosti, granica između Bugarske i Severne Makedonije sada predstavlja dinamičan odnos. Kroz dijalog i saradnju, u regionu je došlo do poboljšanja u graničnim operacijama. Procedure se i dalje usavršavaju, postoje zajednički projekti proširenja, a turizam pokazuje znake rasta. To zajedno znači da bi putnici trebalo da imaju pozitivno iskustvo prilikom prelaska ove međunarodne granice.