Mnogi vozači tokom svog putovanja pre ili kasnije završe na bugarskim autoputevima. Za većinu njih to se dešava odmah nakon prelaska granice. Pošto za autoputeve u zemlji važe posebni propisi, kao i u drugim zemljama EU, detaljnije ćemo se pozabaviti sistemom autoputeva u Bugarskoj.

Bugarski autoputevi se sastoje od ukupno sedam pravaca. To je znatno manje nego u drugim zemljama, ali su posebno važni kao spojni putevi. Oni omogućavaju putnicima vožnju ne samo unutar Bugarske, već i u susedne zemlje. Pojedini autoputevi u Bugarskoj vode do grčke, turske, srpske ili rumunske granice.

U narednom članku ćemo Vas detaljnije upoznati sa naplatom putarine i izneti sve informacije o putu.

An overview of the Austrian road network

Putarina u Bugarskoj

Zvanična saobraćajna pravila u Bugarskoj navode da je vinjeta obavezna na svim nacionalnim autoputevima. Skoro sva vozila (automobili, kamperi, rentirani automobili, itd.) podležu ovom pravilu.

Izbegavanje puteva sa naplatom putarine nije najbolje rešenje. Iako Bugarska ima dobro razvijenu putnu mrežu, u ruralnim oblastima kvalitet puteva se pogoršava.

Umesto vožnje po (neravnom i lošem) obilaznom putu, bolja je ideja kupiti vinjetu za korišćenje autoputa. Postoji nekoliko opcija koje možete izabrati jer su u Bugarskoj dostupne nedeljne, mesečne, tromesečne i godišnje vinjete.

Stara vinjeta za šoferšajbnu više nije dostupna. Umesto toga, vozači moraju kupiti elektronsku vinjetu u digitalnom obliku. Turisti koji žele da kupe vinjetu za Bugarsku mogu da pronađu odgovarajuće ponude na internetu. Putarine se mogu platiti različitim metodama plaćanja (npr. PayPal, kreditna kartica itd.).

Autoput u Bugarskoj: Mapa

Mapa pokazuje da mreža autoputeva u Bugarskoj pokriva velike delove zemlje. Ovo potvrđuje ono što smo već ranije spomenuli. Putevi ne samo da omogućavaju vozačima da stignu iz jednog mesta u drugo, već i do granica zemlje, a potom nastave putovanje u druge zemlje poput Grčke ili Turske. Sledeća mapa prikazuje pregled deonica autoputa.

vignettebulgaria.com

Motorways

In service
Under construction
Tenendered
Planed Expressways
In service
Planed
bulgarian roads map

Lista autoputeva u Bugarskoj

Mreža autoputeva u Bugarskoj podeljena je na sedam deonica. Predstavićemo svaku deonicu i objasniti gde počinju veze i kuda vode.

A1

Mnogi autoputevi u Bugarskoj počinju u Sofiji. To važi i za A1, jedan od najdužih i najvažnijih autoputeva u Bugarskoj. Proteže se u dužini od 360 kilometara i prolazi širom zemlje.

Autoput se naziva i "Awtomagistrala Trakija" i vodi sve do Burgasa, grada na Crnom moru. Prema istočnom delu zemlje, prolazi pored Plovdiva, drugog po veličini grada u Bugarskoj.

A2

A2, poznat kao "Hemus", takođe počinje u glavnom gradu zemlje, ali ne ide na jug poput A1, već dalje na sever. Kada A2 bude završen, to će biti najduži autoput u Bugarskoj sa ukupnom dužinom od 427 kilometara, od čega je do sada u funkciji samo 166 kilometara.

Prolazi preko grada Velikog Trnova do Varne, lučkog grada na Crnom moru. Ljudi koji idu na odmor automobilom često koriste A2 kako bi stigli do svog odredišta.

A3

A3 takođe počinje u Sofiji, ali ide potpuno drugom trasom od glavnog grada. Ovaj autoput se nastavlja ka jugozapadu zemlje i završava u selu Kulata na granici sa Grčkom. Ovo je važna veza za turiste koji planiraju putovanje u Grčku preko Bugarske.

A4

A4 se susreće sa A1 u niziji Gornje Trakije. Prolazi od Čirpana preko gradova kao što su Čarmanli i Svilengrad do graničnog prelaza Kapitan Andreevo-Kapıkule. Rutu često koriste putnici koji svojim vozilima putuju u Tursku.

A5

Autoput A5 se naziva i "Awtomagistrala Cherno More". Sam naziv opisuje njegov tok. Autoput je na istoku Bugarske i do sada je samo delimično završen. Kad bude završen, povezivaće dva grada Varnu i Burgas. Savršeno za putnike koji planiraju da provedu svoj odmor na Crnom moru.

A6

A6 će ubuduće koristiti putnici koji ne planiraju da borave u Bugarskoj, već samo koriste zemlju za tranzit do Srbije. Predviđena je dužina od 63 kilometra, ali je za sada u funkciji samo oko polovina. Ovaj autoput u Bugarskoj vodi od prestonice Sofije do granice sa Srbijom.

A7

Trenutno je još uvek nejasno šta će biti sa planiranim A7. 2008. godine najavljeno je da će ovaj autoput povezati A1, A2 i A3 u jugozapadnoj Bugarskoj. Međutim, izgradnja autoputa je još uvek u toku.

Austrian expressways

Buduća mreža autoputeva Bugarske

Na osnovu gore opisanih ruta, možete videti da su mnoge deonice autoputa na kojima će biti predviđena vinjeta za Bugarsku BGTOLL još uvek u izgradnji ili u fazi planiranja. Bugarska trenutno ima putnu mrežu od 830 kilometara. Očekuje se da će se izgradnjom autoputa mreža puteva proširiti na preko 1400 kilometara.

Brzine na autoputu

Ograničenje brzine za vozače automobila na autoputu u Bugarskoj je 130 km/h. U pojedinim slučajevima, ograničenje može biti i 140 km/h. Zbog toga je važno uvek obratiti pažnju na znakove za ograničenje brzine. Za vozače kamiona i motocikala ograničenje brzine je 100 km/h.

Za kršenje navedenih brzina očekujte kazne čija je visina navedena u pregledu kazni. Svako ko prekorači brzinu za više od 50 km/h može da očekuje troškove veće od 300 evra.

Nakup vinjete