Pre polaska na put trebalo bi da se informišete o putnoj mreži u Bugarskoj i da znate da je za korišćenje nacionalnih puteva potrebna vinjeta. Možete unapred kupiti vinjetu za Bugarsku online i za nekoliko minuta dobiti potvrdu e-poštom.

Veliki broj turista u Bugarskoj prvo putuje do glavnog grada Sofije, pa odatle nastavljaju ka istočnom delu, odnosno ka obali Crnog mora. Ako planirate ovakvo putovanje, pred Vama je duga vožnja. Najverovatnije ćete se držati državnih puteva, ali postoje i slikovite rute koje su van ovih puteva.

U nastavku ćemo dati pregled lokalnog putnog sistema i otkriti šta vozači mogu da očekuju na bugarskim putevima.

An overview of the Austrian road network

Bugarska Autoputevi - Mreža

Putna mreža u Bugarskoj nije uvek bila ovakva. Mnogi misle da zemlja ima dobro razvijenu putnu mrežu, ali do 1994. godine nije bilo tako.

U to vreme postojao je samo jedan autoput, koji je vodio od glavnog grada Sofije do drugog po veličini grada, Plovdiva. Gledajući današnje puteve, postaje jasno kakav je veliki napredak zemlja postigla poslednjih godina. Razvoj zemlje od ulaska u EU posebno je očigledan na autoputevima u Bugarskoj.

Mreža puteva i autoputeva u zemlji danas se proteže dužinom od skoro 20.000 kilometara. Mnogo deonica je još u izgradnji, ali ipak ima mnogo veza i kvalitetnih puteva u skoro svim delovima zemlje.

Struktura bugarskog putnog sistema

Autoput u Bugarskoj je verovatno put koji turisti koji putuju u ili kroz ovu zemlju najčešće koriste. Autoput prate republički putevi koji su podeljeni na deonice prvog i drugog reda. Evo pregleda bugarskog putnog sistema.

Mreža autoputeva u Bugarskoj se sastoji od ukupno sedam deonica. Važno je napomenuti da svi ovi delovi još uvek nisu završeni. Postoji mnogo kilometara autoputeva koji su još uvek u fazi planiranja ili izgradnje. Na svim budućim putevima biće obavezna vinjeta, bgtoll.

Glavne trase bugarskog autoputa koje prolaze kroz zemlju su A1 (nazvan Trakija) i A2 (Hemus). Obe trase počinju u glavnom gradu na zapadu i završavaju se na obali Crnog mora na istoku.

A3, A4 i A6 su autoputevi koje vozači koriste kako bi stigli do graničnih prelaza zemlje. Na primer, A3 (nazvan Struma) ide od Sofije do grčke granice, dok A4 (Mariza) ide od Čirpana do turske granice.

Autoputeve A5 (pod nazivom: Černo more) i A7 još nismo pominjali, jer oni najvećim delom još ne postoje. Trase su planirane, ali kada će biti realizovana konačna izgradnja još uvek nije poznato.

Državni putevi se često nazivaju magistralnim putevima. Oni su kategorisani u dve kategorije. Numeracija na putokazima označava kojoj kategoriji pripada put.

Pored autoputeva, državni putevi su takođe važne putne deonice u Bugarskoj. One međusobno povezuju veće i manje gradove i delom se kreću od jedne nacionalne granice do druge.

Ukupno ima devet puteva prvog reda. Glavni put, označen I-1, dugačak je više od 420 kilometara i vodi od Vidina (rumunsko-bugarska granica) do Kulate (grčko-bugarska granica). I-2, I-6, I-7 i I-8 su takođe važni magistralni putevi koji se nalaze na granicama Bugarske.

Putevi drugog reda su deonice puteva koje takođe svakodnevno koriste i Bugari i turisti. Ukupno ima 44 puta drugog reda, koji se mogu naći u gotovo svim regionima zemlje.

Najvažniji su II-19 i II-80 koji vode do grčke granice. II-18, koji je takođe poznat kao Okolovrsni put ili obilaznica oko Sofije i vodi poput prstena oko glavnog grada, od posebne je važnosti.

Postoji nekoliko evropskih puteva koji prelaze ili ulaze u Bugarsku. Na primer, evropski put E871 dugačak je 170 kilometara i vodi od severne Makedonije do bugarske prestonice Sofije.

Kada se govori o putovanju automobilom kroz Bugarsku, sigurno će se postaviti pitanja i o mostovima u zemlji. Oni su takođe važan deo putnog sistema.

Postoje dva glavna mosta koji povezuju Bugarsku sa Rumunijom: stari most na Dunavu (poznat kao Most prijateljstva Đurđu-Ruse) i Dunavski most 2 (most Nova Evropa).

An overview of the Austrian road network

Saobraćajni propisi i brzina

Pošto se saobraćajni propisi i brzine u Bugarskoj u izvesnoj meri razlikuju od onih u drugim delovima Evrope, važno je pomenuti i ova dva aspekta u vezi sa putnom mrežom.

Obavezna oprema za auto i propisi

Putnici koji automobilom putuju bugarskim autoputem treba da znaju da je upotreba reflektujućeg prsluka radi bolje vidljivosti obavezna za sve putnike pri izlasku iz vozila u slučaju kvara ili nezgode.

Vožnja pod uticajem alkohola ili korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje smatraju se apsolutno zabranjenim u Bugarskoj. Ako se ne pridržavate ovih pravila, možete očekivati novčanu kaznu.

Ograničenja brzine

Maksimalna brzina na bugarskim autoputevima je 130 km/h za vozače automobila. Na nekim novim deonicama puta ograničenje brzine je 140 km/h. U slučaju prekoračenja brzine predviđene su velike novčane kazne.