Pregled puta od Beograda do Sofije

Oni koji žele da krenu na putovanje od glavnog grada Srbije, Beograda, do glavnog grada Bugarske, Sofije – imaće mnogo razloga za radost. Ne samo da je ruta na nekim mestima neverovatno slikovita, već su i predeli kroz koje se prolazi prožeti istorijom i kulturom. Na putu ćete prolaziti kroz gradove u kojima se susreću prošlost i sadašnjost i naići na toplo gostoprimstvo. Putovanje između ova dva velika grada je zanimljivo, sa obiljem mogućnosti da uronite u kulturu, osetite ukuse domaće kuhinje i uživate u prirodnim lepotama balkanskog kraja.

U nastavku ćemo prikazati istoriju rute, podeliti informacije u vezi puta, poput putarina i usluga, i istaći neke od ključnih, lako dostupnih turističkih atrakcija. Na kraju ćete poželeti da uskočite u svoj auto i krenete na put. Ali, pre nego što krenete, informišite se o vinjeti za Bugarsku koja putovanje čini i ekonomičnijim i efikasnijim.

Istorijsko putovanje za manje od jednog dana

Putovanje između Beograda i Sofije datira stotinama godina unazad. Iako se ruta donekle razlikuje, savremeni put i dalje putnicima nudi bogatu i složenu istoriju balkanskog regiona. Vekovima su ovim putem išli trgovci, putnici i vojske, neraskidivo spajajući sudbinu i bogatstvo dve prestonice.

Putovanje između Beograda i Sofije datira stotinama godina unazad.

Iako se načini prevoza nekad i sad znatno razlikuju, obilje je kulturnog i tradicionalnog nasleđa. Neće vam trebati previše mašte da biste shvatili šta ovo područje čini tako posebnim delom Istočne Evrope. Ako ste na putovanju kroz Istočnu Evropu, toplo preporučujemo bajkovito putovanje Crnomorskim autoputem. To je odlična ruta i nakon nekoliko dana razgledanja Sofije odličan je nastavak vašeg putovanja.

Putarina i putevi između Sofije i Beograda

Putarina se plaća na deonicama puta duž rute, tako da ćete morati da nosite gotovinu ili platnu karticu.

Najkraća ruta između Sofije i Beograda iznosi ukupno 391 km. U zavisnosti od vremena, vremenskih i saobraćajnih uslova, trebalo bi da bude potrebno oko 4,5 sata vožnje. Ruta je opšte poznata kao E-80 i čini deo veće evropske putne mreže.

Od Beograda put može biti označen i kao A1 do Niša. Odatle se uključujete na A4 do bugarskog graničnog prelaza Kalotina. Od Kalotine do Sofije, alternativni naziv puta je Put 8, sve do Sofije.

Putarina se plaća na deonicama puta duž rute, tako da ćete morati da nosite gotovinu ili platnu karticu. Obavezno se informišite o vinjetama koje se mogu kupiti na većini benzinskih stanica i pošta. Čuvajte dokaz o uplati putarine do kraja putovanja, u slučaju da morate da je pokažete.

Generalno, stanje puta tokom celog putovanja je dobro. Autoputevi su dobro održavani u obe zemlje, a usluge su dostupne po potrebi. Naravno, potrebno je prilagoditi vožnju vremenskim i saobraćajnim uslovima, posebno zimi.

Veliki gradovi i mesta od Beograda do Sofije

Beograd (Srbija)

Živahna srpska prestonica ima niz istorijskih znamenitosti. Ne propustite staru beogradsku tvrđavu Kalemegdan i posetite Hram Svetog Save da biste videli neovizantijsku arhitekturu. Grad je živahan, a još boljim ga čine ukusna hrana i gostoprimstvo.

Niš (Srbija)

Na udaljenosti od oko 240 km (2,5 sata) od Beograda, Niš je ugodan spoj starog i novog. Među istorijskim znamenitostima je Niška tvrđava koju su u 18. veku podigli Turci Osmanlije. Ne propustite Ćele kulu, u kojoj su ugrađene lobanje palih srpskih ratnika. Danas je Niš poznat po prijatnoj atmosferi uz domaće specijalitete.

Sofjia (Bugarska)

Kao i Niš, i bugarska prestonica je zadivljujuća mešavina starog i novog. Među mnogim znamenitostima, bugarska pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog pleni. Sofija se takođe može pohvaliti impresivnim Prirodnjačkim muzejom. Ako volite izlaske, ovde ćete pronaći mnoštvo zabave u pulsirajućem noćnom životu. Kao i obično, lokalna kuhinja je tu da održite energiju.

Među brojnim znamenitostima, bugarska pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog pleni svojim izgledom

Iz Sofije možete lako nastaviti putovanje do Crnog mora, Grčke ili Severne Makedonije. Dok je prelazak granice sa Grčkom jednostavan za državljane EU, na granici sa Severnom Makedonijom je moguće zadržavanje. Ona još uvek nije članica EU, tako da su i kontrole drugačije.

Popularne atrakcije na putu od Beograda do Sofije

Oplenac , mauzolej dinastije Karađorđrvić (Topola, Srbija)

Na samo 15 km od E-80, ovo značajno istorijsko mesto je počivalište članova dinastije Karađorđević. Crkva sadrži fascinantne mozaike i dekor.

Avalski toranj

U blizini Beograda, duž autoputa E-80, kula visine 204 metra pruža panoramski pogled na okolni pejzaž i grad.

Arheološki park Viminacijum (Kostolac, Srbija)

Na oko 15 km od E-80, u blizini Kostolca, nalazi se ovaj fascinantni starorimski grad. Uživajte lutajući arheološkim ostacima amfiteatra, termi i mauzoleja.

Možete se pridružiti obilasku pećine Magura sa vodičem, diveći se kamenoj umetnosti i neverovatnim kamenim oblicima.

Pećina Magura (Vraca, Bugarska)

Kratka vožnja od E-80, odmah nakon prelaska granice sa Bugarskom, odvešće vas do grada Vraca. Ovde se možete pridružiti obilasku pećine Magura sa vodičem, diveći se kamenoj umetnosti i neverovatnim kamenim oblicima.

Saobraćajni propisi i mesta za odmor

Obavezno se pridržavajte saobraćajnih propisa kada putujete kroz Srbiju i Bugarsku U Bugarskoj je ograničenje brzine na autoputu 140 km/h (87 mph) i 90 km/h (56 mph) na brzim putevima. U Srbiji je ograničenje brzine na autoputu 130 km/h (81 mph) i 80 km/h na putevima rezervisanim za saobraćaj motornih vozila.

Obavezno vežite pojas (i stavite decu na odgovarajuća sedišta) i ne koristite mobilni telefon tokom vožnje. Važeća vozačka dozvola i osiguranje od odgovornosti su obavezni.

Od početka do kraja ovog putovanja, ima dovoljno benzinskih pumpi i odmorišta. To su odlična mesta da protegnete noge, i da se osvežite. Na nekim od njih pored goriva, naći ćete i restorane i prodavnice. Pauze pravite češće kako biste bili odmorni i fokusirani na vožnju.

Granični prelaz i dokumentacija

Na putu ćete preći granicu između Srbije i Bugarske na graničnom prelazu Kalotina. Moraćete da pokažete važeći pasoš, vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu i polisu osiguranja. Granične kontrole se vrše nasumično i saradnja sa graničnim službenicima je obavezna.

Valuta i jezik

Bugarski lev (BGN) je zakonsko sredstvo plaćanja u Bugarskoj. Dobra je ideja da imate kod sebe malo lokalne valute. Kreditne kartice se prihvataju u većim gradovima i mestima.

Poznavanje nekoliko ključnih fraza na bugarskom ponekad može biti od pomoći, iako se engleski široko govori u gradovima i turističkim područjima

Leto ili zima

Leti je relativno toplo, sa prosečnim temperaturama do 30°C. Zime mogu biti dosta hladne, sa mogućnošću snežnih padavina. Čuvajte se leda na putevima. Savetujemo vam da proverite vremensku prognozu pre polaska i da se pakujete u skladu sa tim.

Za zanimljivo, slikovito i uzbudljivo putovanje – bilo samo na dan ili za odmor – put između Beograda i Sofije ima mnogo toga da ponudi. Bilo da vas zanimaju kultura, kuhinja, istorija ili priroda, za svakoga ima po nešto. Ruta je generalno bezbedna i dobro vođena, uz lako dostupne usluge.