Zlatni pjasci na bugarskoj obali Crnog mora popularno je mesto među evropskim turistima. Ako planirate da putujete automobilom u region na istoku zemlje, prethodno se raspitajte o saobraćajnim propisima u Bugarskoj. Turisti koji ne poznaju pravila ili ih čak zanemaruju moraju da očekuju velike kazne.

Saobraćajni propisi u Bugarskoj se delimično razlikuju od pravila koja važe na drugim evropskim putevima. Ovo se ne odnosi samo na ograničenje brzine na bugarskim autoputevima, već i na druge propise vezane za ponašanje u drumskom saobraćaju.

U ovom članku ćemo pokriti najvažnije propise i otkriti kako da izbegnete kazne na putu u Bugarsku.

Kršenje pravila može biti skupo! Uz naše informacije, stići ćete do odredišta na Crnom moru brzo, bezbedno i bez komplikacija.

An overview of the Austrian road network

Putovanje u Bugarsku automobilom: na šta treba da obratite pažnju?

Kada vozite u Bugarskoj, treba da imate na umu nekoliko stvari. Prvo što većini vozača padne na pamet je maksimalna dozvoljena brzina na putevima. Međutim, male razlike, poput prikaza na semaforu na primer, mogu izazvati zabunu kod vozača.

Da bismo Vam dali pregled najvažnijih saobraćajnih propisa u Bugarskoj, predstavićemo Vam sve važne aspekte. Pogledajte pojedinačne aspekte i pripremite se za svoje predstojeće putovanje.

Vozači treba da znaju da su vinjete i putarina obavezni na bugarskim nacionalnim putevima. Danas je bugarska vinjeta—ili BGTOLL—dostupna samo digitalnim putem. Vinjeta u vidu nalepnice je pre nekoliko godina zamenjena elektronskom.

Sada više nema izgovora. Kupovina vinjete nikada nije bila tako jednostavna. Mnogi vozači odlučuju da je kupe pre nego što uđu u Bugarsku. To možete uraditi online. Sve što je potrebno da uradite je da unesete nekoliko podataka o sebi i svom vozilu i ubrzo ćete dobiti e-mail sa potvrdom o kupovini vinjete.

U nekim evropskim zemljama ne postoji opšte ograničenje brzine koje važi za sve deonice autoputa. U Bugarskoj se primenjuju drugačija pravila. Na autoputevima u zemlji, vozači moraju da se pridržavaju ograničenja brzine od 130 km/h.

Ograničenje brzine do 140 km/h važi samo za nove deonice autoputa u Bugarskoj koje su u odgovarajućem stanju.

Izvan naselja ili gradova, brzina automobila je ograničena na 90 km/h, a unutar gradova na 50 km/h. Na putevima se takođe pravi razlika između vozila. Za motocikle, bočne prikolice ili kampere (lake ili teške), u svakom slučaju primenjuje se drugačije ograničenje brzine.

Da biste bili sigurni da vozite u dozvoljenim granicama brzine na svim deonicama puta, uvek pratite saobraćajne znakove dok putujete.

Na prvi pogled, semafori u Bugarskoj se ne razlikuju od onih koji se nalaze drugde u Evropi. Ako je na semaforu crveno, stajete. Ako je zeleno, krećete.

Međutim, ako pažljivije pogledate, primetićete da u Bugarskoj postoji drugi brojač koji pokazuje trajanje određene faze semafora. Ovo je dodatna funkcija koja ne postoji u mnogim drugim evropskim zemljama. Svako ko prođe na crveno mora da plati kaznu, ali o tome kasnije.

U mnogim delovima Evrope, ako parkirate nepropisno, dobićete relativno nisku kaznu. Međutim, kazne u Bugarskoj su znatno veće. Ukoliko želite da parkirate svoj automobil u nekoj od predviđenih zona za parkiranje na ulici potrebno je da kupite kartu za parking na nekom od okolnih prodajnih mesta (npr. na kiosku).

Važno je da na karti napišete datum i vreme Vašeg dolaska na parking. Plaćanje SMS-om se može izvršiti samo ako imate bugarski mobilni telefon. Iz tog razloga je za turiste u većini slučajeva dostupna samo prva opcija.

Drugo pravilo u Bugarskoj je da možete parkirati samo na desnoj strani jednosmernih ulica. Svako ko ne poštuje ovo pravilo mora da plati kaznu.

Obratite pažnju na ovo ograničenje jer ne samo da možete dobiti kaznu, već se izlažete i riziku da ostanete bez vozačke dozvole.

Verovatno jedno od najvažnijih pravila u vožnji je: BEZ alkohola za volanom. U Bugarskoj je dozvoljena granica alkohola u krvi 0,5 ‰, i ista je za sve učesnike u saobraćaju, uključujući i vozače početnike.

Mnogi praktikuju da popiju čašu vina ili piva nakon ručka ili večere. Ipak, ako planirate da vozite nakon ručka ili večere, suzdržite se od alkohola.

Na kraju krajeva, ne izriču se samo novčane kazne, već i zabrane vožnje. Ova stroga saobraćajna regulativa ne važi samo za Bugarsku već i za druge zemlje EU.

An overview of the Austrian road network

Saobraćajni propisi u Bugarskoj: Pregled kazni

Kazne koje se primenjuju za saobraćajne prekršaje se ne odnose samo na autoputeve u Bugarskoj, već na sve puteve u zemlji.

Ako nakon odmora dobijete kaznu poštom, treba da znate da je ne možete jednostavno ignorisati. Pošto je Bugarska članica EU, postoji mogućnost da će Vas kazna sačekati pri narednom pokušaju da uđete u neku od zemalja EU

Prekoračenje brzine

Ako prekoračite brzinu za 20 km/h, možete očekivati da platite kaznu počev od 25 evra. Za vožnju brzinom većom od 50 km/h preko ograničenja, troškovi su znatno veći.

Predviđene su kazne počev od 300 evra. Tačan iznos zavisi od izmerene brzine i stoga se ne može unapred odrediti.

Drugi prekršaji

Kao što je već ranije pomenuto, ako prekoračite granicu dozvoljene količine alkohola u krvi, možete da očekujete visoku kaznu. U ovom slučaju ćete platiti između 250 i 1000 evra.

Ostali prekršaji za koje je predviđena kazna su: korišćenje telefona tokom vožnje, nepropisno parkiranje, vožnja kroz crveno svetlo i nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje. Kazne za ove prekršaje kreću se od 10 do 50 evra.

Prevoz dece (do 12 godina) bez odgovarajućih mera bezbednosti takođe se smatra prekršajem i kažnjava.

Šta treba da imate u svom vozilu u Bugarskoj?

Odgovornost svakog vozača ogleda se u informisanju o opremi za vozilo koja je potrebna u Bugarskoj. Njegova je obaveza da obezbedi obaveznu opremu za svoj auto.

U Bugarskoj, na primer, svi putnici u vozilu moraju imati dobro vidljiv (reflektujući) prsluk. Pored toga, u vozilu su neophodni i komplet prve pomoći i aparat za gašenje požara.

Takođe, ne zaboravite na pasoš kao najvažniji putni dokument, a podsećamo, i vozačka i saobraćajna dozvola treba da Vam budu dostupne tokom tranzita ili odmora u Bugarskoj.

An overview of the Austrian road network